torsdag 15 september 2011

Bin och bad

I går när jag och matte var ute på sena dagspromenaden tänkte jag att vi skulle gå till sjön så att jag fick bada. Nerkörande på ängen kom just Niklas biodlare för att se om sina sex kupor. Han har en samojed, berättade han, dvs en STOR sån där som jag. Ungefär. Fast jag var lydigare, sa han! Var lös hela tiden, matte hade ju inte ens kopplet med sig. Vi stannade länge och såg på när han vintrade in sina bin. Matte visar nog fler bilder så småningom.




Väldigt bra att bina finns här, säger matte, för bin är väldigt viktiga för oss allihop. Dom där bina brukar hälsa på hemma hos oss, för här finns visst en hel del blommor som dom gillar. Och så ger dom oss förstås honung. Sen gick vi vidare till sjön.



Jag undrade varför matte trodde att dom inte öste båten - ska man ha en båt som ser ut så där kan man väl minst lika gärna bada direkt i sjön?


Det gjorde förstås jag!



Mycket spring blev det också.


Sen gick vi hem över ängen igen, och biodlare Niklas höll på att avsluta den där invintringen. Han är en snäll biodlare, bina fick inte bara sockerlösning, dom fick behålla en del av sin honung också. Det får minsann inte alla bin göra! Han och matte hade massor att tala om. Trist!

Då hörde vi nåt ljud, biodlare Niklas trodde att det var något litet barn som jämrade sig. Näej då, sa jag och matte, det är bara våran Maxi som bräker och vill att vi ska komma hem! Och där stod han vid kanten på ängen, var väl lite blyg för biodlare Niklas, som skrattade när han skymtade honom. Han hade aldrig hört en katt låta så där, sa han (det hade inte matte heller, innan hon träffade Maxi).

Sen gick vi hem.

15 kommentarer:

  1. Här har också varit tjat om bin idag och igår. Det är visst de som fixar honung men den har jag aldrig fått smaka. Ett och annat bi har däremot kommit över mina läppar...jodå jag spottar ut dem innan de sticks!
    Hör att du är lydig, ja det vinner vi på, får vara lösa och ränna av oss som vi så väl behöver.
    Vovv! från Ludde.

    SvaraRadera
  2. Tänk att du badar ännu! Nu är det ju jätte kallt ute (tycker matte iaf)!! Så något badande blir det inte här iaf..
    Vad spännande med biodlare, nån sån har vi aldrig stött på innan!
    Kram från oss!

    SvaraRadera
  3. Skönt att ni får ha badplatserna för er själva nu. Bina badar väl inte innan de ska invintras antar jag. Kanske Maxi var ett får i ett tidigare liv? Kramis!

    SvaraRadera
  4. Skogsfruns Ludde - Väldigt mycket bin, alltså . matte tänkte också visa några bilder, men det orkar hon visst inte i kväll, klenmatten! Biodlare Niklas och matte kom överens om att det där med att vara lydig, det är relativt (hans samojed sticker tvärt ut på äventyr om han inte har koppel, tycks som om hussen har bättre hand med bin än med oss hundar...)

    Emma o Malte - jag badar tills isen lägger sig! Fast jag springer väl inte i riktigt lika många gånger fram i december. :)
    Jag har ju sett bina och varit nyfiken på kuporna (fast jag har aldrig fått gå riktigt nära) men biodlaren själv har jag aldrig sett förut. Kul "mössa" han har, tycker jag. :)

    Ludde - jag frågade matte om bin överhuvudtaget badar, men hon visste inte heller. Men nu är i alla fall dom här invintrade, så nu får dom ligga där och käka socker och honung hela vintern. Glad att jag inte är ett bi (det är matte också glad att jag inte är.)
    Förresten, så hoppas jag att ni mår bra allihop, är ju lika tyst hos dej som det ofta är hos mej...

    SvaraRadera
  5. Det där var ett äventyr som slår det mesta, tycker jag! Bikupestudiebesök minsann!
    Vi fattade ingengting av din kommentar om våra foton, förrän vi klickade själva och såg vad som hänt. Vi tyckte det var bättre när bilderna förstorades vid klick!

    SvaraRadera
  6. Ulliga "kompisar" till en ullig hund! Ja, BINA då... Biodlaren ser i alla fall på dina bilder inte så väldans ullig ut:) (Men han kanske blir om han kammar sin hund - som jag blir av amrisvård...)
    Kan tala om att senaste om Lukas ser ganska bra ut. Hjärnan har kollats efter stoppet men inget stort hittats (litet, litet sa vet. men det kan säkert läka ut för det hände ju så nyligen). Nu väntas åter på att han ska kissa själv.
    Superdupergullig Maxi som ropar på er! Simon hälsar en frände, som tydligen också vill hålla ihop flock:)

    SvaraRadera
  7. Se där du, det blev ett höstdopp för din del. Själv nästanbadade jag i en stor vattenpöl här om dagen. Jag hade helst velat lägga mig helt i den, men det gick inte husse med på. Annars är det bildtorka här med. Vetekatten varför inte husse eller matte fotar.
    Matte har börjat jobba efter smeestern och är jättetrött. Det tar ju ett tag påstår hon att komma in i arbetsrutiner igen efter en semester där en helt kopplat bort jobb.
    Ha nu en härlig helg.
    Matte är ledig.

    SvaraRadera
  8. Rudi - fast jag glömde att visa bild på den där rökpuffen...
    Man kan ju klicka fram bilderna en och en också, om man vill. Dvs bara klicka på lilla krysset i det svarta, ovanför bilden, så är man tillbaks. Det jag (eller om det nu är matte) tycker illa om är att bakgrunden är svart. Vi ville ha den vit. Annars är det helt okej, tycker vi, även om bildernas storlek begränsas en del. Bra är att man slipper att antingen begära bilden öppnad i nytt fönster eller gå ett steg tillbaks när man tittat färdigt.

    Eva - faktum är matte inte låter mg bli kompis med dom! Fast jag försökt närma mig kuporna massa gånger, bl.a. fanns det ju hallon precis bakom dom.
    Känns bra att det tycks gå vägen för Lukas. Alltid så sorgligt när ett kärt djur är sjukt.
    Och javisst är Maxi gullig - fast vi undrar ibland varför han bräker i stället för jamar. Är kanske som Ludde förmodar, att han var ett får i förra livet. :)

    Hector - i själva verket badar jag ju nästan varenda dag, men matte har oftast inte kameran med sig, och bilderna ser ju dessutom ungefär likadana ut. Gör inget alls tycker jag, men matte har visst andra funderingar.
    Trötta mattar är ett rent elände tycker jag - som ju inte ens har en husse... Fast jag har ju en massa katter, förstås... Fast vi får ju inte ta prommisar ensamma, utan matte, förstås...

    SvaraRadera
  9. DIg kan man då aldrig kalla badkruka.. Jisses att du vill bada fortfarande.. Matte meddelar att bin är jätte bra, men hon vill helst att dom stannar utomhus ;-)

    SvaraRadera
  10. Gizmo - jag håller helt med din matte. Bina ska stanna utomhus! Fast vi sätter ut en massa blommor åt dom på försommaren, men nu ska vi precis börja flytta in dom igen. Blommor ska visst vintras in, precis som bin. Åtminstone en del av dom. En del blommor, alltså. :)

    SvaraRadera
  11. Trevligt när man träffar på snälla människor, speciellt om man sen får bada.... åh vad det såg härligt ut! Var alldeles för länge sen vi fick oss ett dopp... Hoppas ni får en fin helg!

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Tack för din goa kommentar! Lite fler inlägg sa det försökas med, men ibland räcker varken orken eller tiden till ;)
    Fina bilder du tagit!
    Vilken modig vovve som ännu badar!
    Kram

    SvaraRadera
  13. Timse med flock - två höjdargrejer, minsann, både snällmänniska och bad. :) Och jag hoppas förstås att ni snart får er ett dopp, ni ockaå!

    Bertil - så där är det med mattars både tid och ork ibland.
    Modig och modig - vill jag ju gärna vara förstås, men det är ju bara så himla kul att bada, springa i vattnet och tokrulla efteråt. :) Gör jag så länge det inte ligger is på sjön!

    SvaraRadera
  14. Honung är gottigt men jag får det alltför sällan, nu är det minst ett år sen sist. Snålmatten har flera burkar i skåpet, men inte tusan bjussar hon mig på det.

    Hur sjuttsingen klarar du av att bada fortfarande, fast det kanske inte är så kallt nere hos dig.

    Taxpussar.

    SvaraRadera
  15. Hillman - jag får inte heller honung av matte, hrm, tror aldrig jag fått det! Men om det är gott så BORDE jag få smaka! Kanske kan få lite på en macka?
    Badar gör jag tills isen lägger sig. Fast det blir förstås hastiga dopp framöver, och inte så väldigt många heller. Kanske bara fyra-fem per prommis. Men än blir det nog 178, tror jag... ;)

    SvaraRadera