tisdag 31 mars 2015

Nä, nä, nä matte - aldrig i livet...



- Aldrig i livet att jag går ut i det där!!!

- Ser du inte - det är inte snö och det är inte regn!!!

- Det är nog som fyrverkeri eller nåt. Eller som om nån skjuter...



Stackars Kasper, han tvärvägrade. Jag lyckades mota ut honom på bron, men inte ett enda steg ner på marken, då hade jag fått bära ut ett sprattlande, vettskrämt knyte. Så mycket till tuffing är han inte. :D

Hagel, det är läskigt det.

Släpp in mej! Hör du inte - SLÄPP IN MEJ!!!


lördag 28 mars 2015

Sångsvanarna - hoppas de kommer i år också!

Fototriss 295: veckans tema är fåglar. Eftersom jag i stort sett bara sett skator idag fick det bli arkivet.
Just i år tycks sångsvanarna komma sent. Bilderna har förekommit tidigare, i den här bloggen eller i en annan. Men alla har inte sett dem.

För ganska många  år sedan försvann knölsvanarna och sångsvanar tog över de båda dammar jag ofta passerar. Undrar om det är samma par som återkommer år efter år. Jag tror det.

Svanarna brukar dyka upp i mars. Ibland kanske väl tidigt för dem. Lika graciösa som de är i vattnet, lika klumpigt vaggar de fram på fast mark. Eller fast is. De spanar förstås efter lite öppet vatten. Det fanns längre bort.



I maj är det gott att leva.



I juli är dagarna bråda. De tu är blivna sju. Ibland måste de små vallas från ena dammen till den andra. 


Ett år var det sorgligt att följa svanarnas liv. Ungarna blev allt färre. Den sista såg så ensam ut, och en dag fanns bara föräldrarna kvar. Året efter kändes det oroligt - skulle de återvända? Det gjorde de.  Hoppas de kommer i år också. Men lite försenade är de i så fall.

Fler fåglar hittar du här.

lördag 21 mars 2015

Nostalgi

Veckans fototrisstema är Nostalgi. Kära nån, jag som har en mapp för sånt. Men jag tänkte lämna arkivet därhän, den här gången. Svårt, för i grunden väcker ju varenda bild nån sorts minnen, en del mer nynostalgiska, en del äldre. :)

Finns en hel del grejer här hemma, som väcker nostalgiska minnen. Bland annat en gammal sekretär, som fanns i mitt föräldrahem. Den var gammal redan då. :D  

Den gör fortfarande god tjänst, om än inte som skrivplats. En möbel med många minnen. 


Dessutom innehåller den en del minnen. Jag minns när min pappa stolt förevisade något som hette View-master, som visade bilder tredimensionellt. Fanns skivor man kunde köpa till. Bland annat med helt fantastiskt vyer. - Vem kunde då ana att vi bara några decennier senare skulle vara där vi är i dag. 


Här ytterligare något jag sparat. Handstilen på kvittot ser ut att vara min pappas, oerhört vacker var den. Han var för övrigt både höger-och vänsterhänt. Men med vänster hand blev skriften spegelvänd.

Hur andra tolkar veckans nostalgitema ser ni här


____________________________________________


Om någon undrar, så ser sekretären ut så här i vardagslag. Faktum är att även det som står ovanpå är minnen från barndomen. Tavlan också. De här sakerna hör ihop, även om jag till vardags inte direkt upplever dem nostalgiskt, de bara finns där. :) Och alla lådor är sprängfyllda... 

fredag 20 mars 2015

Vårvärme, lite ärrigt och en virrmatte

Det är så hääärligt, att stå i sooolen... kanske ni hör melodin. :)


Tänk att solen fortfarande skiner och värmer så här framåt kvällen.
Underbart!

Och tänk att jag är utan tratt!

Och tänk att det snart blir "sommartid", så att det blir ljust ännu längre på kvällarna.
Passar ju mig och matte perfekt, fast jag vet att det finns dom som klagar. Det gör inte vi. :)  Och inte bryr vi oss så mycket om ljusa mornar heller, för då sover vi.

Jag ser förstås lite konstig ut, pälsen försvann under ena ögat när bölden sprack och det blev ett stort sår. Men skorpan är borta och såret läkt och jag får säkert tillbaks pälsen så småningom. I höstas var jag ju rakad på magen, men titta nu! :D

Fast när matte såg det här ropade hon neeej!!!
Hon trodde att jag skulle gnugga hål på nya tunna huden, men det gjorde jag inte. Hann liksom inte.

Men vänta bara - snart så får jag säkert rulla precis var och hur jag vill. Nästan. :)

Till sjön och plöja nos i sand, det får jag inte ännu på ett litet tag. Matte tror att sandkorn är kantiga och vassa. Äsch...

Matte har jobbar massor vid datorn - för tillfället har hon visst glömt att hon är en sån där pancho. Hon glömmer mycket. När hon till exempel häromdagen skulle iväg och mata och umgås lite med Luddekatten, då glömde hon att hon hade en kastrull på spisen...

Och i går när vi skulle åka till Södertälje och handla visade bensinmätaren rött, men när hon efter några mil skulle tanka hade hon glömt plånbok med alla kort hemma. Frågan var förstås om bensinen skulle räcka för att åka både hem och tillbaks till macken. Bensinsnålare har hon aldrig kört, rullade där det gick och var förfärligt rädd om gaspedalen. Hon hade knappt två liter kvar i tanken, när vi väl nådde macken för andra gången.

Här kan ni förresten se lite bättre hur eländig jag ser ut under ögat. Men jag är glad ändå. :) Bland annat för att matte har torkat massor av härligt, nytt godis åt mig.



Nu sedan min och mattes datoruppkoppling fungerar bra igen, så ser och lyssnar hon ibland på teve på ena skärmen - lite slött så där - medan hon jobbar på den andra.  Hon tyckte så mycket om Jon Henrik Fjällgrens jojk på Melodifestivalen - och sen såg hon det här klippet! ÅÅhh! Tommy Krångh är teckentolk, teckentolksartist. 



Han har tolkar både Magnus Carlssons och Måns Zelmerlöws bidrag!  Titta på dem, det är tolken värd. :)  Han borde definitivt finnas med på scen när det blir dags för stora spektaklet i maj!

Nu ska vi sova, jag och matte. Och se om vi kan få in några katter. :)

lördag 14 mars 2015

Transportmedel

Veckans fototriss, nr 293, ska visa transportmedel. Fötter, tassar, skor - njae, det var väl inte så det var tänkt. :D

Trosa är ett trivsamt utflyktsmål, nås av mig via transportmedlet bil.  Den lilla idyllen har en välbesökt gästhamn. Skönt att den här båten låg vid kaj.


Det gjorde även det här farkosten, som tycks väldigt nöjd med tillvaron.

Agnes och Atle däremot finns i Dalarna.


Annars tycker jag att telefoner, datorer, elledningar osv också är transportmedel även om det de transporterar är immateriellt.  Och vattenledningar, bensinpumpar, ja, till och med motorvägar, avloppsrör och en liten barkbåt. :)
Här finns många fler trissar.



Bonusbild är de här tre transportmedlen, de hamnar snart nog i sjön alla tre.
(För övrigt så hälsar Kasper att han är trattfri från och med idag.)

torsdag 12 mars 2015

Trattkasper, Garnmaxi och Stickmatte

Nu är den framdragen ur sitt gömme, Afrikas Blå Lilja. Ut i ljuset vill den. Och bort med allt som fått vissna ner under vintern. Lika spännande varje år - har den överlevt, där inne i mörkret.



Under alla veckor med uppkopplingsstrul har två koftor förfärdigats, den randiga av restgarn, Det mesta "vita" är inte vitt, det är ljust kallrosa. Den har  inte hunnit få knappar.
För hundra år sedan avveckade sig en lanthandel i min närhet, bl.a. reades en mängd pärlemorknappar. Jag köpte massor. De ska förstås få pryda även den randiga.



Gamle Maxi leker inte längre. Trodde jag. Men det är klart, att fånga en garnände är kanske inte riktigt lek. Han verkade mäkta stolt över sin lyckade garnkamp. :)




Kasper har fortfarande tratt. Han verkar faktiskt inte bry sig om den längre. Hans sår ser väldigt bra ut, Om han bara lät bli att i vanlig ordning åla och gnugga sig fram i sand och bland ris så hade han sluppit den för länge sedan. Ni vet ju, så här beter han sig så fort han får en chans. :)

Det går ju inte an, för då ryker sårskorpan igen. Och nu SKA det få läkas under den i lugn och ro. Tar nog ett par dagar till. Tills dess ser det ut så här.






Maxi, gosesugen som vanligt, förväntar sig en puss! Där han sitter bland blåsippsblad - hoppas han inte sitta sönder några knoppar!

söndag 8 mars 2015

Mer motljus och liten blå sippa

Strålande dag, 15 grader - känns precis som vår! Underbart, första fikadagen utomhus. Eftersom jag fuskade lite med fototrissen, lade in arkivbilder, så tog jag några nya idag på tomten. Bland annat de här. Temat är motljus och bilderna måste klickas på.

Rhododendron vädrar vår! Snösläde m.m. anas i bakgrunden.


Glömde motljusskyddet...

Ekar fäller ofta inte sina gamla blad förrän på våren. I synnerhet inte de små träden. Det här är bara en liten ekunge. Eller kanske ekvalp. :)
 
Min första motljustriss finns i inlägget ovanför
Fler trissar finns här.
http://fototriss.blogspot.se/




Trissen är slut här, men en bild på tomtens modigaste blåsippa visar jag gärna. Den enda jag såg, djupt inne i ett snår, så riktigt nära kunde jag inte komma. Snart har jag hundratals!
 
 
När jag ändå håller på... den här sprider också glädje. Fast den slår inte lilla sippan!
 

lördag 7 mars 2015

Motljus - fototriss 292

Denna mulna kulna dag var det omöjligt att åstadkomma någon sorts motljusbild, åtminstone utomhus. Så det fick bli arkivet. Bilderna tagna inifrån "Gröna rummet", vid samma tillfälle. På den tredje bilden ser ni hur märkligt de båda första hänger ihop. :)








Men nu går vi mot vår, ingen snö kvar på taken, och inga istappar heller. Sommarvärme i morgon, söndag. Underbart, om än lite knepigt för alla Vasaloppsåkare.

Då blir det kanske möjligt att ta lite alldeles färska motljusbilder.
Tillägg: Det blev möjligt! Och de finns här, i inlägget ovanför.

Här ser ni hur andra tolkar temat. 


Jätteböld - och tratt

Tänkte bara berätta att jag har tratt nu igen. Men jag slipper den nog snart. Ni ser va, att jag har ett sår under ögat.

Jag fick en böld under ögat. Matte såg lite orolig ut, men eftersom jag inte hade ont, så gjorde hon ingenting. Vi gick och la oss - men ni skulle ha sett på morgonen!

Bölden var stor som en pingisboll!!!

Matte försökte sansa sig, och jag försökte säga åt henne att "ingen vette, tack!"
Hon tänkte strunta i vad jag sa - men så upptäckte hon något som jag tyckte kändes väldigt skönt. Det hade gått lite hål på det där stora eländet, och det sipprade ut lite blod och annan vätska.

"Du kanske inte behöver nån vette!, sa hon, och det hade hon ju rätt i. För den sprack jättemycket, och det vällde ut massor! Matte torkade och sårpudrade , och på den vägen är det. Men så fort det börjar bli lite skorpa så plöjer och gnuggar jag bort den, ute i snö, sand, ris... Tratt på, alltså.

Jag har inte ont, bara tråkigt! Matte har roligt! Hon har kunnat skicka jättestora "jobbilder" via mejl, och hon har tittat ikapp några program på teve (via datorn alltså). Och så funderar hon på vad hon ska köpa för alla kompensationspengarna från Telia. :)

Eftersom matte led och kämpade i åtminstone ett par-tre månader och inte fattade att felet inte låg hos hennes grejer (som Telias automatiska kontroll påstod) så dröjde hon ända till mitten av januari med att anmäla fel. Telia betalar bara från felanmälningsdagen. Men 800 kronor får hon i alla fall.

måndag 2 mars 2015

Bildbombning - i rena glädjen över att det går!

Matte är kattvakt! Åt en Ludde!! Vaddå, det är ju hundar som ska heta Ludde! Mattes bloggvän Skogsfrun har en Ludde-hund och jag har bästa badrejskompisen Ludde (senast om ett par månader är det dags igen, hörru! Men än ligger isen.)

Kattluddes matte är i Grekland, hon har en massa släkt där. Så matte ger Kattludde mat och gosar en stund med honom varje dag. Han har kattlucka och kommer och går som han vill. Mig är han rädd för, så om jag följer med så får jag passa bilen. Men jag brukar få stanna hemma. Matte ska passa nästan tre veckor till. Vi skulle ju promenera dit, om inte Kattludde vore så skraj för mig. Dummer...

I går fick jag i alla fall följa med, och på bilden ser ni hur Ludde ser ut när han ser hur jag sitter i bilen och skäller och bara vill ut och hälsa!! Matte hade till och med en kamera med sig! Så när hon gosat med Ludde och gett honom mat (världens smaskigaste, gudars, så bortskämd han blir) så inspekterade jag och matte tomten.

Den är fantastisk, men det visste ju matte förut, för hon är god vän med Luddematten. Ja, det är ju jag också.

Luddematten har bott där i sex år, så det är inte hon som står bakom den fantastiska planeringen av denna bergssida. Men hon förvaltar den, tycker att den påminner om hennes forna hemtrakter i Grekland. Matte säger att hon ska ta med sig kameran dit fler gånger, kanske senare i vår när det börjar grönska.

När man står där vi står nu och tittar lite åt vänster så ser man huset, och tittar man åt höger ser man berget och undrar hur man ska komma dit, för det är däruppe en hel del av tomten finns.

Vi provar väl stigen som blir en trappa, så får vi se... 

Spännande!


Skynda dig hit upp, matte, det är jättenyttigt att gå i trappor! Tror jag.

Titta, nu har vi klättrat upp till bergets topp! I alla fall nästan. Och finns en liten nästan-paviljong, med platt tak. Åh, där måste vara en fantastisk kvällssol.

Högt däruppe finns ett trädgårdsland som väntar på våren, och snö som var utmärkt att rulla i.

Det gick minsann att fortsätta ännu längre, på fler stigar och trappsteg och sånt.

Och där fanns ännu en liten paviljong. 


Egentligen är det först nu som det riktigt spännande med den här tomten börjar!  När man ska ta sig ner, på andra sidan.

Här finns TRAPPOR! Och trappor och trappor och trappor...  Gjutna trappor, trappor av natursten och så trätrappor! Stigar utmed stup. Murar, små sittplatser, räcken och små vattenfyllda "dammar" i en del klippskrevor. Små "gömmen", murar, buskar, portaler...

Svårt att ens föreställa sig allt jobb som lagts ner på den här tomten. Den ligger ensamt och helt i utkanten av området där vägen tar slut.Närmsta grannar är  milsvida skogar (där för övrigt ett vargpar i år skaffat sig revir). En drös bilder nu, tagna på väg ner mot huset. De får tala för sig själva.









Nu har vi kommit ner ända till gäststugan, finns så klart en massa trappor till och från den också. :)


Från gästsugan kan man förstås titta uppåt en annan väg också...

...eller så kan man titta åt sidan... 


...eller neråt. Då ser man ännu en paviljong, och bilen som Luddematten lämnat kvar här hemma.  


Ni ska slippa fler bilder nu, men matte vill gärna visa en bild på såna här nästan-räcken, som strategiskt finns nerslagna - fastgjutna - i marken. Finns massor av dom!



Och jag vill gärna visa en bild på Luddekatten - han höll allt koll på mig och matte, men hälsa på mig det ville han minsann inte. Så jag vidhåller - han är en dummis!!

Så här många bilder lär det dröja innan vi visar igen. Men OM - då ska det bli på bara mej!! Och förstås mina egna katter. Säger jag, Kasper.


Om någon undrar över uppkoppling och överföring - det är fantastiskt mycket bättre - men matte vidhöll i ett mejl att hon ändå inte är nöjd. Kontrollmät, skrev hon!! Det är bättre, men inte bra. 

Hon fick svar nästan omgående! Det ni! Man kollade - och ännu återstod visst lite justeringar, på stationen. Klart på måndag, dvs i dag. 

På tisdag ska matte säger "okej" eller "fortsätt felsöka"!